cara menutup luka

Blaar openprikken: doe het niet – Ontdek waarom je blaren niet moet openprikken en hoe je ze het beste kunt behandelen.

4 min. leestijd
Toon meer

Je hebt er vast wel eens last van: een pijnlijke blaar op je voet of hand. Vaak gaat dit gepaard met een hoop ongemak tijdens het lopen of sporten. Je wilt de last zo snel mogelijk verlichten en hoopt dat te bereiken door de blaar open te prikken. In veel gevallen is dit echter geen goed idee.

Wat is een blaar en wanneer krijg je er een?

Een lange wandeling maken, een stukje hardlopen of je favoriete sport beoefenen: beweging is gezond, maar door de verkeerde schoenen of een langdurige activiteit kan het soms ongemakken opleveren – bijvoorbeeld een blaar. Wat is een blaar en hoe ontstaat een blaar eigenlijk? Dat zit zo: een blaar is een blaasje met vocht erin dat op je huid ‘ligt’. Deze pijnlijke plekken worden meestal veroorzaakt door druk of wrijving, vaak tussen je hiel en je schoen. 

In de meeste gevallen kun je blaren voorkomen door Anti-Druk Patches te gebruiken. Knip de patches in een gewenst formaat en plak ze op je hiel. Daarmee verlicht je de druk of wrijving tussen je voeten en je schoenen. Zo kun je zorgeloos en de hele dag op strakke sneakers of hoge hakken lopen.  

Waarom mag je een blaar niet openprikken?

Je weet inmiddels dat een blaar openprikken niet erg verstandig is, maar waarom niet? 

Gesloten en open blaren

Blaren zijn in principe altijd gesloten: ze zijn afgedekt met een dun laagje huid en genezen daardoor vanzelf. Als je een blaar openprikt, moet de wond in een open omgeving helen en dat is lastiger. Er is dan ook een grotere kans op infecties. Is het blaasje door wrijving toch opengebarsten en is de wond niet schoon meer? Dan mag je jouw blaar als uitzondering op de regel wél doorprikken. Zorg ervoor dat je de plek eerst goed reinig, bijvoorbeeld met een Reinigingsspray. Daarna kun je met schone handen en een steriele naald je blaar voorzichtig openprikken. Vervolgens dek je de blaar af met een pleister. Met de Mix van Blaarpleisters heb je er altijd eentje in huis die geschikt is voor jouw blaar. Gebruik eventueel nog Hydraterende Crème om je behandeling compleet te maken.

Check of je jouw blaar mag openprikken

Blaren openprikken of niet: twijfel je erover? Ga dan altijd na of je te maken hebt met een gesloten of een open blaar. Afhankelijk van het infectierisico kun je bepalen of je een blaar moet doorprikken. Met onze lijst hieronder heb je jouw keuze snel gemaakt.

Wanneer en waarom mag je een blaar (niet) openprikken?

  • Een gesloten blaar mag je nooit openprikken, omdat deze zichzelf beschermt tegen vuil van buitenaf;
  • Een open blaar mag je niet doorprikken als de plek droog en schoon is, omdat er dan weinig kans is op infectie; 
  • Een open blaar mag je doorprikken als het blaasje vies is, omdat er dan een grotere kans is op infectie.

 

Let op: denk je dat jouw blaar geïnfecteerd is? Breng dan direct een bezoek aan je huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen jou verder helpen en een behandelplan opzetten.

Bloedblaar: openprikken of niet?

Naast gesloten en open blaren kun je ook een bloedblaar oplopen. Bloedblaren zijn diepe drukblaren (ook wel wrijvingsblaren genoemd). In zo’n geval wordt je huid tot in een bloedvat beschadigd. Hierdoor vult het blaasje zich met bloed en dat kan erg pijnlijk zijn. Mag je een bloedblaar openprikken of niet? Nee, ook dat is niet verstandig. Wanneer je een bloedblaar doorprikt, is het moeilijk om het bloeden snel te stoppen. Daardoor wordt de kans op infectie vergroot. Blijf dus altijd van een bloedblaar af. 

Blaren verzorgen: zó doe je dat

Of je nou een gesloten, een open of een bloedblaar hebt: het is altijd verstandig om de plek goed te verzorgen. We hebben onze tips voor het behandelen van blaren al eerder voor je op een rijtje gezet. Moet je alleen nog de juiste producten aanschaffen? Bekijk dan eens onze verschillende blaarpleisters – daar vind je geheid iets dat bij je past! Heb je andere ongemakken aan je voet, zoals kalknagels? Wij hebben tips wat je hiertegen kan doen.