Image

Splinters verwijderen en verzorgen

5 min. leestijd
Toon meer
Het overkomt iedereen wel eens: je pakt iets vast, of stapt ergens op, en plots schiet er een klein stukje in je huid. Dit kan bijvoorbeeld hout, glas of metaal zijn. Deze splinters zijn vervelend, maar met de juiste kennis kun je ze gemakkelijk verwijderen en verzorgen. Ontdek alles wat je moet weten om jouw splinter (of die van je kind) eruit te halen en te behandelen.
Disclaimer: Heb jij veel last van je splinter en gaat dit maar niet weg? Raadpleeg dan een arts of specialist. Die beschikt over medische kennis en kan je persoonlijke adviezen geven.

Hoe herken ik een splinter?

Voordat je iets verwijdert, is het handig om te weten waar je mee te maken hebt. Alleen dan kun je er op de juiste wijze mee omgaan. Wat is een splinter? Een afgesprongen deeltje. In de meeste gevallen is dit een klein stukje hout, maar het kan ook glas of metaal zijn. Dit deeltje is, soms zelfs zonder dat je het door had, onder je huid geschoven. De diepte varieert per geval. Soms kun je een houtsplinter of glassplinter er in een keer uittrekken. In andere gevallen zit het stukje volledig vast. Dan gebruik je alternatieve technieken om jouw splinter weer te verwijderen.

Splinters onder je nagel of in je vinger

Image
Een van de plekken waar splinters het meest voorkomen, zijn je handen. Dat is ook niet zo gek, want je beweegt jouw handen de hele dag. Je pakt van alles vast. Wanneer je onbewerkt hout, glasscherven of een afgebroken stukje metaal aanraakt, kan er zo een splinter onder je nagel of in je vinger schieten. Soms is dit een beetje gevoelig of doet het zelfs pijn. Daardoor weet je meteen op welke plek die zit en kun je hem snel weer eruit halen. Dat is belangrijk, want zo voorkom je dat jouw splinter ontstoken raakt.

Een splinter uit je vinger halen

Als een splinter nog een klein stukje uit je huid steekt, gebruik je een (ontsmet) pincet om ‘m te verwijderen. Daarmee pak je het uitstekende deeltje voorzichtig vast en trek je alles er langzaam uit. Daarna verzorg je de plek met een reinigende wondspray en plak je er nog een pleister overheen. Zo weet je zeker dat ‘ie weer mooi heelt. Lukt het niet om op deze manier een splinter uit je vinger te halen of onder je nagel te verwijderen? Dan zit het hout-, glas- of metaaldeeltje waarschijnlijk te diep. Gelukkig is ook dit te overkomen. Hier lees je later meer over.

Splinters in je voet

Splinters komen niet alleen voor in handen, maar ook in voeten. Als je graag op blote voeten rondloopt, kan het bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat je in een stukje glas stapt. Ook dan is het belangrijk dat je jouw splinter zo snel mogelijk uit je voet haalt, om te voorkomen dat de plek gaat ontsteken. Kun je er zelf niet goed bij? Laat het dan door iemand anders doen.

Een splinter uit je voet halen

Splinters onder je voet verwijder je op dezelfde manier als splinters in je vinger. Je pakt het deeltje vast met een pincet en trekt ‘m er zo uit. Daarna reinig je de plek en plak je er een pleister op. Soms zitten glassplinters in je voet zó diep, dat het op deze manier niet lukt. Om het glas toch uit je voet te halen, kun je andere trucs gebruiken. Blijf lezen om te ontdekken hoe je zélfs de allerhardnekkistge splinters de baas kunt worden.

Last van een diepe splinter? Zo verwijder je ‘m

Image
Hoe krijg je een diepe splinter er nou écht uit? Daar zijn verschillende trucs voor. Week de huid om de plek heen eerst een paar keer in warm water. Als je het in huis hebt, is het verstandig om soda toe te voegen aan het water. Soms komt de splinter dan vanzelf los. Mocht dit niet het geval zijn, dan probeer je hem er voorzichtig uit te halen met een naald. Zodra je bij het eerste gedeelte van de diepe splinter kunt, pak je een pincet en trek je hem er langzaam uit. Als het moeizaam gaat, gebruik je een beetje boter op de plek. Daardoor glijdt de splinter er makkelijker uit.
Disclaimer: Lukt het niet om jouw diepe splinter te verwijderen? Ook dan is het goed om advies te vragen aan een arts of specialist. Die kan je altijd verder helpen.

Ontstoken splinters: behandelen en verzorgen

Ben jij er (te) laat achtergekomen dat je een splinter had opgelopen en is de plek nu ontstoken? Vervelend! Het kost je iets meer tijd en energie, maar ook dit kun je gewoon thuis behandelen. Pak je EHBO-doos erbij en ga aan de slag. Een ontstoken splinter verzorg je op dezelfde manier als je dat doet bij een ontstoken wond. Daarnaast is het van belang dat je de splinter eruit haalt, alleen dan kan de ontsteking weer helen.

Wondvocht bij een ontsteking door splinter

Net als bij iedere andere ontsteking, kan er bij een ontstoken splinter wondvocht ontstaan. Maak je geen zorgen. Dit is namelijk een mechanisme waarmee jouw lichaam de infectie zelf probeert op te lossen. Is de splinter in jouw hand of voet ontstoken en blijft er maar overtollig wondvocht uit sijpelen? Dan is het van belang dit voorzichtig te verwijderen. Ook hiervoor gebruik je een geschikte ontsmetter, zoals wondspray. Daarna verzorg je de ontstoken splinter zoals je hierboven hebt gelezen.