Wat zijn beenkrampen?
Terwijl je spiervezels normaal gebalanceerd te werk gaan, trekken ze zich tijdens een beenkramp allemaal tegelijkertijd samen. Bepaalde spieren in je been verstrakken zich dan, wat erg pijnlijk aan kan voelen. Soms kun je door de vele kramp in je benen, ze plots minder goed bewegen. Deze spierkrampen in je benen komen vaak spontaan op, maar kunnen ook een gevolg zijn van een onderliggende aandoening, medicatie of bepaalde lichaamsbeweging. Beenkrampen duren meestal van een paar seconden, tot een paar minuten maar gaan soms lastig weg.
Spierkrampen ontstaan vaak in je bovenbeen, kuit of scheenbeen
De oorzaken van beenkrampen
Je zou het misschien niet zeggen, maar beenkrampen zijn een tikkeltje mysterieus. De wetenschappelijke oorzaak van kramp in de benen is zelfs bij experts nog niet bekend. Het zou kunnen dat je zenuwen een verkeerd signaal naar je spieren sturen, waardoor ze plotseling (en pijnlijk) samentrekken. Wel zijn er een aantal risicofactoren en triggers die been of kuitkrampen kunnen veroorzaken.
- Uitgeputte, overbelaste of stijve spieren, bijvoorbeeld na het sporten, zijn een veelvoorkomende oorzaak van kramp in je kuit of been.
- Kramp in je bovenbeen wordt juist vaak veroorzaakt door lang stilzitten, vooral met gekruiste benen.
- Ook het dragen van strakke kleren (of iets anders dat je bloedtoevoer verstoort) kan spierkrampen veroorzaken.
- Zorg dat je genoeg drinkt. Dehydratatie kan namelijk ook een oorzaak zijn.
- Heb je een kater? Beenkrampen komen soms voort uit een teveel aan alcohol.
- Beenkrampen komen vaak voor tijdens je zwangerschap.
- Eveneens komen ze vaker voor bij mensen boven de 50.
Soms kunnen beenkrampen ook een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een schildklieraandoening, nieraandoening of diabetes. Ook kan het een bijwerking zijn van sommige bloeddrukmedicijnen, zoals amlodipine en nifedipine. Wat je moet doen bij krampen in je benen kan je dus bij twijfel het best met een specialist overleggen.
Of het nou overdag of ‘s nachts gebeurt, je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk van je beenkramp of andere spierkramp af. Maar wat kan je doen bij een kramp in je kuit of been? De makkelijkste en efficiëntste oplossing is uitrekken. Ga zitten, strek je been en probeer met je vingers je tenen aan te raken. Ga door tot je lichte spanning voelt in je bovenbeen of andere plek waar je kramp ervaart.
Meestal verdwijnen spierkrampen vanzelf, maar in sommige gevallen kan je beter een medische specialist inschakelen. Maak een afspraak met je huisarts als je beenkrampen erg vaak voorkomen of buitengewoon pijnlijk zijn, als ze gepaard gaan met zwellingen, plotseling zwakke spieren of huidveranderingen. Ook als je krampen na het rekken, strekken of wandelen niet overgaan, kan je beter je huisarts bellen.
Voorkomen is beter dan genezen, zoals het gezegde gaat. En het is zeker waar voor beenkrampen. Kramp in je been voorkomen doe je met een paar kleine aanpassingen tijdens het sporten en slapen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je spieren na een sportsessie goed laat herstellen (dit helpt ook om sportblessures te voorkomen) of probeer eens een andere slaaphouding uit. Ook veranderingen in je levensstijl, zoals meer water drinken, kunnen beenkrampen voorkomen.
Aanpassingen in je levensstijl:
- Draag hoge kwaliteitsschoenen met goede ondersteuning.
- Kleed je in losvallende of meebewegende kleren.
- Let op je houding, vooral tijdens werk of als je gestrest bent.
- Zit niet de hele dag stil, maar probeer ieder uur even te bewegen.
- Drink genoeg water, minstens anderhalf à twee 2 liter per dag.
- Verminder of vermijd alcohol en cafeïne.
- Trakteer jezelf af en toe op een massage.
Tijdens het sporten:
- Sport regelmatig, train ook je benen.
- Begin met een goede warming-up.
- Tijdens het sporten, let op de grenzen van je lichaam.
- Eindig je sportsessie met een goede cooling-down.
- Rek tijdens en na het sporten je benen voldoende.
- Eet geen grote maaltijd voor het sporten.
Voor je naar bed gaat:
- Sluit je dag af met een warme douche of warm bad.
- Rek je benen en kuiten even voordat je gaat slapen.
- Experimenteer met een nieuwe lighouding.
- Slaap eventueel met je benen op een kussen.
- Maak je dekens bij je voeteneinde los.
Welke veranderingen je het beste kan kiezen, hangt af van je levensstijl en de trigger van je beenkramp. Probeer wel consistent te zijn in het opvolgen van de tips. Zo heb je het meeste kans om je beenkrampen te voorkomen.