plester kaki

Eerste hulp verlenen bij kleine ongelukken

4 min. leestijd
Toon meer

Ontdek wat u kunt doen bij kleine ongelukjes en hoe u kleine wondjes zo snel en doeltreffend mogelijk kunt behandelen en genezen.

Eerste hulp - eerste maatregelen

Image
Heeft u een goed gevulde EHBO-doos?

Ongelukken kunnen gebeuren en als dat het geval is, is het belangrijk om het hoofd koel te houden. Niet iedereen kan tegen de aanblik van bloed en soms kan zelfs iets onschuldigs zoals groente snijden in de keuken, leiden tot een diepe snijwond die hevig bloedt. Als u weet hoe u moet reageren en als u een goed gevulde EHBO-doos thuis en in de auto hebt, bent u goed voorbereid.

U KUNT ONGELUKKEN NIET VOORKOMEN,
MAAR U KUNT WEL EEN GOEDE
EHBO-DOOS VOORHANDEN HEBBEN 

8 gouden regels van eerste hulp

Blijf rustig.

Image

Controleer of uw omgeving veilig is. Breng uzelf of het slachtoffer niet in gevaar.

Image

Besluit of u of het slachtoffer medische hulp nodig heeft. Vraag om advies indien u het niet zeker weet.

Stel het slachtoffer gerust als hij/zij ernstig gewond is en in shock verkeert en houdt hem/haar warm. Blijf bij het slachtoffer, houd hem/haar comfortabel en verplaats hem/haar niet als u vermoedt dat er sprake is van letsel aan rug of nek. Roep in dat geval medische hulp in.

Lees meer
Image

Geef de medische experts zo veel mogelijk informatie over het ongeval en de symptomen. Ook alles wat u weet van allergieën of bloedgroep of vaccinaties of de medische toestand van die persoon (bijvoorbeeld of hij/zij geneesmiddelen gebruikt)

Lees meer
Image

Was uw handen voordat u de wond verzorgt en draag wegwerphandschoenen om u zelf te beschermen en om infecties te voorkomen.

Maak de wond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Gebruik een schoon watje met Hansaplast Reinigingsspray of spoel uit met koud water en dep de wond vervolgens droog voordat u een schoon wondverband aanbrengt. Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten. Laat dat over aan medische experts.

Lees meer
Image

Wanneer heb ik een arts nodig?

De meeste kleine snijwonden en kneuzingen kunnen heel goed worden behandeld met een EHBO-doos. (zie: BEHANDELING). Maar hoe weet u of een verwonding meer aandacht nodig heeft?
Image

Wij adviseren om in de volgende omstandigheden contact op te nemen met een arts:

  • als de wond diep is en hevig bloedt
  • als de wond tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, warmte, pijn en zwelling
  • als er een lichaamsvreemd voorwerp in zit
  • in het geval van beten door dieren of mensen of in het geval van contact met dierlijk bloed
  • als de wond in het gezicht zit
  • als er sprake is van onvoldoende tetanusvaccinatie

en natuurlijk altijd wanneer u vragen hebt of het niet zeker weet

Aanbeveling: Raadpleeg ook een arts in het geval van ademhalingsproblemen, bewusteloosheid, een diepe wond met hevig bloedverlies, een ernstige brandwond, het vermoeden van een breuk of gebroken bot, een vermoedelijke hartaanval, een ernstige allergische reactie, een beet van een slang, dier of mens, vergiftiging, ernstige shock en elke toestand die snel verslechtert.

De gouden regel voor kleine wondjes:

Image

Schoonmaken

Was uw handen en controleer of de wond ook moet worden schoongemaakt. Als er kleine voorwerpen in zitten (zand, glas enz.) verwijdert u deze met een droog, schoon gaasje of spoelt u deze uit onder water.

Lees meer
Image

Desinfecteren

De wond schoonmaken doet geen pijn met de milde Hansaplast Ontsmettende Spray. Doorgaans wordt aanbevolen om de schram of schaafwond te desinfecteren.

Image

Beschermen

Voor wat betreft het juiste wondverband: Kijk of u een verband of pleister nodig heeft. Hansaplast heeft een groot assortiment voor elke behoefte en in elke maat en textuur: onzichtbaar of extra sterk.

Lees meer

Deskundige tip - Waarom een wond afdekken?

Ook al gebeurt een ongeluk altijd plotseling, u moet de tijd nemen om de wond te verbinden in plaats van deze te laten drogen. Waarom? Omdat dit de optimale omstandigheden creëert voor een ongestoorde en snelle genezing van uw huid.
Image
Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG
Image
Alle functies van een pleister © Hansaplast

“Bij elke wond wordt de beschermende functie van de huid aangetast. Het doel van wondverband is niet alleen om de wond te beschermen, maar ook om te zorgen voor omstandigheden waarin de genezing van de huid zo ongestoord mogelijk kan verlopen, zodat de gezonde structuur van de huid kan worden hersteld.

“EEN PLEISTER BESCHERMT UW 
WOND EN VERBETERT HET 
GENEZINGSPROCES 
´VAN UW HUID.”

Standaard eerstehulpwondverband en -pleisters bij de behandeling van kleine, alledaagse verwondingen...

  • beschermen de wond tegen invloeden van buitenaf en voorkomen vervuiling en infectie. 
  • zorgen voor absorptie van bloed en wondvocht, 
  • beperken pijn en mechanisch letsel tot een minimum bij het verwijderen van het verband en verbeteren uw comfort.“

Ontdek wat pleisters voor Vochtige wondgenezing kunnen doen om te zorgen voor een betere genezing.

Eerste keuze voor eerste hulp: Enkele producten die kunnen helpen

Het juiste wondverband vinden, was nog nooit zo gemakkelijk: vertrouw op deze Hansaplast producten die in elke EHBO-doos horen te zitten.

Hansaplast producten die in elke EHBO-doos horen te zitten

De beste littekenpreventie: goede wondverzorging

De beste manier om een ontsierend litteken te voorkomen of om het te verminderen, is door de wond goed te verzorgen. Gebruik deze twee stappen:
Image

1. Maak een verse snijwond of schaafwond goed schoon. Goed schoonmaken helpt infectie te voorkomen en stimuleert de best mogelijke genezing. Verwijder vuil met een droog gaasje of spoel de wond uit onder water. Irriterende stoffen, zoals bijtende zeep, zijn niet geschikt om kleine wondjes mee te reinigen. Deze stoffen kunnen de genezing zelfs vertragen. Extra desinfectie kan aanbevolen zijn. In plaats daarvan wilt u misschien Hansaplast Reinigingsspray gebruiken.

Lees meer
Image

2. Houd de wond afgedekt. Als u uw wond afgedekt houdt met een wondverband helpt dit om de wond ongestoord te laten genezen en beschermt dit de wond door te voorkomen dat bacteriën of vuil de wond binnendringen en gaan irriteren. Als u kiest voor een speciale pleister voor Snelle Wondgenezing helpt dat om het genezingsproces tot wel 50% te versnellen en helpt om littekenvorming te verminderen. (zie ook: 5 goede redenen voor vochtige wondgenezing).
Tip: Als u wondcrème wilt gebruiken om uw wond vochtig te houden, probeer dan Hansaplast pleister met Wondhelende crème die al crème bevat.

Lees meer
Krab korstjes er niet af. Zodra u een snijwond of schaafwond krijgt, begint uw lichaam met het genezen van de wond: witte bloedcellen vallen bacteriën aan die infecties veroorzaken. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een prop over de wond heen. En binnen de kortste keren vormt zich een korst. Als u de korst eraf krabt, kunt u niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren.

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.

Verwante producten