Waarschijnlijk heb je weleens per ongeluk in je vinger gesneden, een splinter gekregen of een té enthousiaste manicure ontvangen. En misschien ben je dan ook bekend met het warme, kloppende gevoel van een ontstoken of zwerende vinger. Ontstoken vingers komen best vaak voor. Meestal gaan ze (met de juiste zelfzorg) vanzelf weer over, maar soms kan de ontsteking ook serieuzer uitpakken en transformeren in een fijt vinger. Daarom is het belangrijk dat je een ontstoken vinger snel herkent en behandelt. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
Hoe herken je een ontstoken vinger of fijt vinger?
Een ontstoken vinger maakt zich meestal kenbaar met een pijnlijk, kloppend gevoel. Je vinger wordt vaak rood (of geel), zwelt op, voelt warm en pijnlijk aan én er kan soms wondvocht onder je vingerhuid ontstaan. Vingerontstekingen zijn vaak het gevolg van een splinter of wondje in je vinger of nagelriem. Als de huid rondom je wond of splinter dus rood (of geel) en pijnlijk wordt, kun je ervan uitgaan dat je een vingerontsteking of zwerende vinger hebt. Soms kan het ook zijn dat je niet alleen een ontstoken vingertop hebt, maar dat je vinger volledig ontsteekt. Deze serieuze aandoening wordt ook wel “fijt” genoemd.
De oorzaken van een ontstoken vinger
Heb je een ontstoken of zwerende vinger? Dan komt dit meestal door een bacterie die, via een wondje, je vinger of vingertop heeft ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om de stafylokok-bacterie. Iedereen draagt deze bacterie bij zich en normaal gaat dat helemaal goed. Een ontsteking ontstaat pas nadat de huid beschadigd raakt. De onderstaande oorzaken kunnen hiervoor zorgen.
- Meestal is een ontstoken duim of vinger het gevolg van een wondje, bijvoorbeeld omdat je in je vinger hebt gesneden, je door een naald bent geprikt of langs een struik bent gekrast.
- Heb je last van een ontstoken vingertop? Vaak komt dit door een beschadiging aan je nagelriem, bijvoorbeeld omdat je aan je nagelriemen hebt getrokken of een manicure hebt gekregen waarin je nagelriemen zijn weggeknipt of teruggeduwd.
- Heb je een ontstoken vinger of duim zonder zichtbare wond? Het kan zijn dat een splinter de boosdoener is.
Wat is een fijtontsteking aan je vinger?
Meestal ontsteekt alleen de huid dicht bij de wond, splinter of nagelriem in kwestie. Maar in ernstige gevallen kan ook je hele vinger ontsteken. In dit geval heb je fijt aan je vinger. De symptomen van fijt zijn vaak hetzelfde als de bovengenoemde symptomen van een “normale” vingerontsteking, zoals een warm gevoel, opgezwollen rode huid en een kloppende pijn. Bij fijt voel je dit echter over een groot deel van je vinger. Het kan ook zijn dat je je vinger minder goed kan buigen. Fijt is een serieuze ontsteking en het is daarom belangrijk dat je meteen contact opneemt met je huisarts als je vermoed dat je het hebt om het te laten behandelen. In lichte gevallen kan je fijt behandelen met een antibioticakuur, maar meestal is een kleine operatie nodig om de ontsteking te verwijderen.
Hoe behandel je een ontstoken of zwerende vinger?
Nu je weet hoe je een ontstoken vinger, vingertop of vingernagel herkent, kun je deze aanpakken. Je wilt natuurlijk dat je zo snel mogelijk van de pijn af bent. Een ontstoken vinger behandel je op dezelfde manier als een ontstoken wond. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je dat doet.