Image

Voetschimmel: symptomen en behandeling

5 min. leestijd
Toon meer
Iedereen kan voetschimmel oplopen. En hoewel voetschimmel onschuldig is, wil je er niet te lang mee blijven rondlopen. In deze blog lees je hoe je voetschimmel kunt behandelen. Ook vertellen we de symptomen van voetschimmel zodat je het tijdig kunt herkennen. Lees snel verder!

Wat is voetschimmel?

Wat is voetschimmel nou eigenlijk? Voetschimmel is het beste te omschrijven als een schimmelinfectie op de voeten. Voetschimmel kan op de gehele voet voorkomen, maar vaak is er sprake van schimmel tussen de tenen. Schimmels an sich zijn niet gevaarlijk: ze komen op het hele lichaam voor. Dankzij je huid blijven deze schimmels op de huid, maar soms kan schimmel de huid toch binnendringen. Op deze manier kan voetschimmel ontstaan. Schimmels leven graag in een warme en vochtige omgeving. Dit maakt je voeten een geliefde plek voor schimmels. Dit is ook de reden waarom schimmel tussen de tenen het meeste voorkomt. Soms kan voetschimmel ook overslaan naar de tenen: zo kunnen kalknagels (of schimmelnagels) ontstaan. Andersom kan dit natuurlijk ook gebeuren: kalknagels kunnen ook voetschimmel veroorzaken. 

Let op: voetschimmel is besmettelijk

Image
Een veelvoorkomende vraag is: is voetschimmel besmettelijk? Het antwoord is ja. Voetschimmel is besmettelijk, wat betekent dat je het van iemand kunt krijgen en ook weer door kunt geven. Dit komt doordat voetschimmel in de huid zit. Komen er vervolgens huidschilfers van de huid af, dan komen deze op de grond, in de douche of bij het zwembad te liggen. Wanneer de voeten van iemand anders vervolgens in aanraking komen met deze huidschilfers, dan kan de voetschimmel worden doorgegeven. Om te voorkomen dat andere mensen in je omgeving ook voetschimmel oplopen, is het belangrijk om voetschimmel tijdig te herkennen en te behandelen. Daarom zoomen we in op de symptomen van voetschimmel.

Dit zijn de symptomen van voetschimmel

Voetschimmel is soms lastig om te herkennen, helemaal als het om beginnende voetschimmel gaat. Vermoed je dat je last hebt van voetschimmel? Hieraan kun je de symptomen van voetschimmel herkennen:

 

Roodheid door voetschimmel
Heb je rode plekjes op je voeten? Voetschimmel kan de oorzaak zijn. Door voetschimmel kan roodheid ontstaan, doordat de huid geïrriteerd is door de schimmel. 

 

Schilfering en vervelling door voetschimmel
Schilfering en vervelling zijn ook symptomen van voetschimmel. Je kunt dit herkennen aan veel losse schilfers. Ook kan de huid loslaten, dan is er sprake van vervelling door voetschimmel. Dit is natuurlijk vervelend voor jezelf, maar ook voor anderen in je omgeving. Zoals we al zeiden, is voetschimmel besmettelijk. Als er sprake is van schilfering en vervelling door voetschimmel, is de kans op besmetting extra groot.

 

Scheurtjes in de huid door voetschimmel
Een ander symptoom van (beginnende) voetschimmel zijn scheurtjes in de huid. Vaak wordt een scheurtje in de huid niet meteen gelinkt aan voetschimmel, waardoor dit kenmerk van voetschimmel in de praktijk lastig te herkennen is.

 

Jeuk door voetschimmel 
Voetschimmel kan ook jeuk veroorzaken, zeker als er schimmel tussen de tenen zit. Jeuk door voetschimmel is natuurlijk erg vervelend, vooral omdat krabben de jeuk vaak alleen nog maar verergert. 

 

Bultjes en blaasjes door voetschimmel 
Dan: bultjes en blaasjes door voetschimmel. Wanneer je te maken krijgt met dit symptoom, is de kans groot dat je te maken hebt met voetschimmel. 

 

Voetschimmel blaasjes: doorprikken of niet?

We gaan even door het op laatst genoemde kenmerk van voetschimmel: bultjes en blaasjes op de voeten en tussen de tenen. Stel dat je hier last van hebt, moet je voetschimmel blaasjes dan doorprikken of is het juist beter om dit niet te doen? In het algemeen is het beter om af te blijven van voetschimmel blaasjes. Vaak gaan de voetschimmel blaasjes vanzelf open, waardoor het niet nodig is om er zelf aan te zitten. Heb je veel last van voetschimmel blaasjes en wil je het natuurlijk proces versnellen? Dan kun je ervoor kiezen om voetschimmel blaasjes door te prikken. Het is dan wel belangrijk dat dit op een steriele manier gebeurt. Anders kan de voetschimmel gaan irriteren en misschien zelfs ontsteken. Dan ben je nog verder van huis. 

Voetschimmel behandelen

Image

Wat te doen tegen voetschimmel? Gelukkig is het niet ingewikkeld om schimmelvoeten te bestrijden. Doordat voetschimmel op de huid zit, kun je voetschimmel behandelen van buitenaf. Een veelvoorkomende behandeling van voetschimmel is een anti-schimmelcrème. Dit kun je twee keer per dag aanbrengen nadat je de voeten hebt gewassen. Na ongeveer een week zou je dan al verbetering moeten zien en neemt de voetschimmel af. Deze zalfjes kun je vaak bij de drogist halen of zonder recept bij de apotheek. Heb je last van een ernstige vorm van voetschimmel? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. De kans bestaat dat je dan een zwaardere behandeling voor de voetschimmel krijgt. Om voetschimmel te bestrijden kun je ook kiezen voor schimmeldodende poeder. Deze smeer je niet, maar strooi je over je voeten heen. Ook kun je deze in je schoenen doen. Zo voorkom je dat geïnfecteerde schoenen in de toekomst weer voetschimmel veroorzaken. Zijn je voeten weer schimmelvrij? Smeer dan onze Hydraterende Voetcrème om je voeten weer mooi en zacht te maken.

Voetschimmel voorkomen

Hoewel de behandeling van voetschimmel niet zo ingewikkeld is, blijft het toch het beste om voetschimmel te voorkomen. Want het liefste loop je rond met mooi verzorgde voeten, toch? Dit kun je preventief doen tegen voetschimmel:

 

Was je voeten dagelijks 
Aangezien zweetvoeten een oorzaak kunnen zijn van voetschimmel, is voethygiëne erg belangrijk. Was je voeten daarom elke dag!

 

Droog je voeten goed af na het wassen, vooral tussen de tenen 
Vervolgens is het belangrijk om je voeten goed af te drogen. Warmte en vocht maken je huid week, waardoor schimmels gemakkelijker kunnen binnendringen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

 

Draag slippers in openbare ruimtes zoals het zwembad en de sauna 
Omdat voetschimmel besmettelijk is, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en slippers dragen in openbare zwembaden, douches en saunas. Zo verklein je de kans dat je voetschimmel oploopt. 

 

Verschoon je sokken iedere dag 
Trek iedere dag schone sokken aan om de voethygiëne te vergroten.