Sportblessures kunnen iedereen op elk moment overkomen. Wij informeren u hoe u daarmee het beste kunt omgaan voor een spoedig herstel.
S.O.S. blessure: wat u moet weten over sportblessures
Soms, vooral als mensen te veel doen of niet goed trainen of opwarmen, kunnen deze voordelen hun tol eisen: sportblessures.
De andere kant van actief zijn
Hoewel vrijwel elk deel van uw lichaam geblesseerd kan raken bij sport en lichaamsbeweging, wordt de term meestal gebruikt voor blessures die betrekking hebben op het spier- en skeletstelsel, zoals spieren, botten, banden en pezen.
DE MEESTE SPORTBLESSURESKUNNEN WORDEN VOORKOMEN INDIEN
U VOORZORGSMAATREGELEN TREFT
Hoewel er ook acute of chronische gevallen zijn, kunnen de meeste sportblessures, vooral degene die ontstaan door aanpassingsprocessen of instabiliteit, gelukkig doeltreffend worden behandeld en meestal kunt u na een blessure weer terugkeren naar uw eerdere niveau van lichamelijke activiteit. Nog beter: veel sportblessures kunnen worden voorkomen als u de juiste voorzorgsmaatregelen treft (zie: PREVENTIE). Lees ook ons artikel over nek- en schouderpijn.
Veelvoorkomende gewrichtsblessures
Gewrichten kunnen opzwellen, gaan ontsteken en rood worden. Ze kunnen onbeweeglijk worden waardoor het bewegingsbereik kan worden beperkt. Typische gewrichtsblessures zijn knie- en elleboogblessures.
Hoe ontstaan gewrichtsblessures?
Gewrichtsblessures komen vaak voor na fietsongevallen, het vallen bij contactsporten en auto-ongelukken.
Symptomen?
Pijn, stijfheid, zwakte, instabiliteit, zwelling en blokkering kunnen symptomen van gewrichtsblessures zijn.
Ontdek hier wat u daartegen kunt doen.
Blessures | Symptomen | Stappen die u kunt ondernemen |
---|---|---|
Lopersknie, plicasyndroom van de knie, gescheurd rotatorenmanchet (schouder) |
Ontsteking, roodheid, zwelling, beperkte bewegingsmogelijkheden. |
Ontsteking, zwelling en roodheid kunnen worden verminderd door te koelen (RICER). Bandages helpen in gevallen van instabiliteit of te veel gewrichtsspeling door de coördinatie van de gewrichten te verbeteren en de stabiliteit te vergroten. Stijve kniegewrichten en artritis zijn gebaat bij warmtetherapie. |
Veelvoorkomende spier- en peesblessures
Spieren en pezen (een pees is het vezelachtige weefsel waarmee spieren in het menselijk lichaam aan botten vastzitten) kunnen te zwak worden wat ertoe leidt dat ze de gewrichten niet meer kunnen stabiliseren. (Dit kan al snel een probleem worden voor de gewrichten die, op hun beurt, ook kunnen worden aangetast.) Zwakke spieren hebben minder uithoudingsvermogen en lopen eerder blessures op.
Als een spier of pees te veel wordt gerekt, wat leidt tot pijn, gevoeligheid en het onvermogen om ze normaal te gebruiken, heet dit verrekking. Tekenen van verrekking: pijn, spiersamentrekking of tremor en verlies van kracht.
Hoe ontstaan spier- en peesblessures?
Oorzaken van verrekking zijn overmatig gebruik en het trekken of rekken van het betreffende weefsel. Een verrekking kan opeens optreden of zich ontwikkelen door chronisch gebruik of overbelasting.
Een typische peesblessure is tendovaginitis (peesschedeontsteking) door overmatig gebruik, of tendinitis (peesontsteking).
Symptomen?
Zwelling, matig hematoom, pijn bij het dragen van gewicht.
Ontdek hier wat u daartegen kunt doen.
Zorg dus dat de verstuiking wordt onderzocht en behandeld door een arts om een fractuur uit te sluiten.
Blessures | Symptomen | Stappen die u kunt ondernemen |
---|---|---|
Ontsteking van de achillespees, pijn in pees of tendovaginitis, tibiaal stressyndroom (ontsteking van het beenvlies) | Pijn, stijfheid, pijn binnen een bewegingsbereik, zwakte en geen uithoudingsvermogen, onstabiele gewrichten omdat zwakke spieren deze niet meer stabiliseren. |
Acute spier- en peesblessures kunnen worden behandeld met RICER: koelen met een cold pack vermindert de ontsteking en pijn. Chronische spierblessures en stijfheid kunnen worden behandeld met warmte. Warmtetherapie werkt door de pijn te verlichten, spiersamentrekking te beperken en de bloedcirculatie in het geblesseerde lichaamsdeel te verbeteren. In de revalidatiefase: hielen optillen. |
Veelvoorkomende gewrichtsbandenblessure
Gewrichtsbanden zijn de vezelige, iets rekbare bindweefsels die in het lichaam een bot verbinden met een ander bot. Hun functie is het stabiliseren van het gewricht zodat de botten in de juiste stand bewegen. Ze kunnen snel geblesseerd raken. Ze besturen ook het bewegingsbereik van een gewricht (ze zijn bijvoorbeeld wat uw elleboog ervan weerhoudt om naar achteren te buigen en helpen ook om de complexe, gecoördineerde activiteiten uit te voeren die voor sport nodig zijn.)
Gewrichtsbanden bestaan uit dicht bindweefsel dat bestaat uit een eiwitsubstantie die collageen heet. De structuur van collageenvezels geeft de gewrichtsband zijn streksterkte.
Een andere functie van gewrichtsbanden is het bieden van proprioceptieve input aan de hersenen, zodat iemand weet in welke stand de gewrichten staan zonder te hoeven kijken.
Hoe ontstaan gewrichtsbandenblessures?
Er moet veel kracht worden uitgeoefend om gewrichtsbanden te beschadigen. Bij een sport, zoals voetbal, waar veel botsingen voorkomen, gebeurt dit gemakkelijk door spelers van de tegenpartij of wanneer een speler met zijn voet vast komt te zitten in het gras en zijn hele lichaamsgewicht over één gewricht gaat. Deze kracht produceert dan structurele schade aan het gewrichtskapsel en -banden, wat bekend staat als een verstuiking van de gewrichtsband.
De voorste kruisband achter de knie, die ook wel de VKB wordt genoemd, raakt vaak beschadigd bij ruwe sporten.
Een andere gewrichtsband die vaak geblesseerd raakt, is de voorste enkelband in het enkelgewricht.
Blessures aan de knieband komen het meest voor.
Oorzaken:
- Een verdraaiing van uw knie
- Een klap op de knie krijgen
- De knie te ver strekken
- Springen en neerkomen op een gebogen knie
- Plotseling stoppen tijdens het rennen
- Plotseling gewicht verplaatsen van het ene op het andere been
Symptomen – algemeen:
- Pijn die vaak plotseling optreedt en hevig is
- Een luide plof of scheuring tijdens de blessure
- Zwelling
- Een los gevoel in het gewricht
- Onmogelijk om gewicht op het gewricht te zetten zonder pijn te ervaren
Ontdek hier wat u ertegen kunt doen.
Blessures | Symptomen | Stappen die u kunt ondernemen |
---|---|---|
Enkel: voorste kruisband, of VKB; lateraal collateraal ligament, of LCL, polsverstuikingen, kniebandblessures |
Gevoelige of iets pijnlijke gewrichten wanneer er gewicht op gezet wordt, evenals zwelling. Er zijn lichte, matige en ernstige verrekkingen. De ernst van de blessure hangt af van de mate van het letsel (of een scheur gedeeltelijk of volledig is) en het aantal banden dat erbij betrokken is. Van een lichte verrekking is sprake wanneer een gewrichtsband wordt uitgerekt of iets is gescheurd. |
Gescheurde banden kunt u het beste behandelen met ijs. Volg de RICER-regel. Doe er 3-4 keer per dag ijs op, gedurende 10 tot 15 minuten. Na de RICER-regel helpt het om het gewricht te comprimeren met een verband om de zwelling te verminderen. Alle chronische insufficiëntie en gewrichtsblessures vanwege instabiliteit kunnen baat hebben bij bandages. |
Risicofactoren
Managen van de gezondheid
Kennis: De R.I.C.E.R.-regel
Of het nu gaat om een verrekking of verdraaiing, de R.I.C.E.R.-regel helpt als eerstehulpmaatregel.
De R.I.C.E.R.-regel (Rust, IJs (koelen), Compressie (drukverband), Elevatie (hoog leggen), Referentie (doorverwijzen)) helpt bij verstuikingen, kleine kneuzingen, pijnlijke spieren en pijnlijke beweging.
Wat is het: R.I.C.E.R. is de gouden norm en de aanbevolen formule om te herstellen van een blessure.
Wat doet het: Het voorkomt verder letsel aan het beschadigde lichaamsdeel, direct na de blessure. Als R.I.C.E.R. meteen en op de juiste wijze wordt toegepast, kan deze de genezingstijd aanzienlijk verkorten.
Handel snel: De belangrijkste tijdsperiode voor de behandeling van acute sportblessures zijn de eerste 24-48 uur nadat ze zijn ontstaan. Beschadiging van het zachte weefsel treedt bijvoorbeeld op wanneer een spier scheurt of bloedvaten scheuren, wat ertoe leidt dat het geblesseerde lichaamsdeel gaat opzwellen. De toename van het bloedvolume in het gebied kan tot nog meer zwelling en oedeem leiden, wat moet worden voorkomen.
R.I.C.E.R. stap voor stap:
Compressie (drukverband). Het dragen van een stabiliserende bandage, een tape of verband voorkomt extra zwelling. Zorg dat het verband niet te strak zit. Kniebandages en enkel compressie kan in veel gevallen een uitkomst bieden. Ook kan een duim intapen hulp bieden.
Referentie (doorverwijzen). Dit staat voor het raadplegen van uw arts of fysiotherapeut. Alleen een specialist kan een precieze diagnose stellen en doorlopende zorg en behandeling regelen.
Onthoud dat het advies op deze pagina geen vervanging is van een medisch onderzoek en diagnose.
Hoe kunt u een nieuwe blessure voorkomen:
Zorg ook dat een oude blessure volledig is hersteld, voordat u weer gaat sporten. Indien nodig, raadpleeg eerst uw arts of fysiotherapeut voordat u weer begint.
Warm of koud? De temperatuurbehandeling
Koude therapie
Meestal gebruikt bij acute blessures. Als u een recente blessure heeft (binnen de laatste 48 uur) waarbij zwelling een probleem is, is dit de eerste maatregel die u moet nemen: cold packs kunnen helpen de zwelling rond het letsel weg te nemen.
Cold packs worden vaak gebruikt na blessures zoals een verstuikte enkel. Als u vlug en vaak een cold pack aanbrengt in de eerste 48 uur, helpt dit de zwelling te verminderen. De zwelling rond een blessure verminderen, helpt de pijn te beheersen.
Koudetherapie kan ook worden gebruikt voor chronische aandoeningen, zoals overbelastingsblessures bij sporters. In dit geval moet het betreffende lichaamsdeel na activiteit worden gekoeld om ontsteking onder controle te houden. Koel een chronische blessure nooit vóór een activiteit.
Warmtetherapie
Warmtetherapie wordt gebruikt voor chronische aandoeningen om weefsel te helpen ontspannen en los te maken en om de bloeddoorstroming naar dat lichaamsdeel te bevorderen. Gebruik warmtetherapie voor chronische aandoeningen zoals overbelastingsblessures, voordat u deel gaat nemen aan activiteiten.
Weefsel verwarmen gaat gemakkelijk met een warmtepleister die de pijn en stijfheid verlicht, helpt spierkramp te verminderen en de beweeglijkheid vergroot. Zelfklevende Hansaplast verwarmende patches zijn een gemakkelijke manier om dit te doen: het gevoel van warmte ontwikkelt zich binnen 30 minuten en de warmte houdt 8 uur lang aan met een constante temperatuur van ongeveer 40° C. Daardoor worden stijve en verkrampte spieren ontspannen.
Ice or heat?
Koelen | Warmte | |
---|---|---|
Wanneer te gebruiken? | Gebruik ijs na een acute blessure, zoals een verstuikte enkel, of na activiteiten die een chronische blessure, zoals tibiaal stresssyndroom, irriteren. | Gebruik warmte voor activiteiten die chronische blessures, zoals verrekte spieren, irriteren. Warmte kan helpen het weefsel losser te maken en geblesseerde lichaamsdelen te ontspannen. |
Hoe te doen? | Er zijn verschillende manieren om een blessure te koelen. Cold packs zijn een van de meest praktische methodes. Een verkoelende spray die u gemakkelijk in uw kluisje of sporttas kunt doen, heeft hetzelfde effect. | Zelfklevende verwarmende patches zijn een gemakkelijke methode. Zij geven een constante warmte van 40°C af. Breng deze aan op het geblesseerde lichaamsdeel en laat maximaal acht uur zitten om stijve spieren te ontspannen. |
Hoe lang? | Pas koudetherapie niet langer toe dan 20 minuten per keer. Te veel ijs kan schade toebrengen en zelfs bevriezing veroorzaken. Meer koeling betekent niet meer verlichting. | U hoeft een warmtebehandeling niet meer dan 20 minuten per keer toe te passen. Pas nooit warmte toe wanneer u slaapt. |
Deskundige tip
Een balans in uw workout vinden tussen rekken en versterken, is het beste wat u kunt doen voor uw spier- en skeletstelsel. Train niet alleen de dingen die makkelijk zijn, omdat dat al uw sterke punten zijn.
“EEN BALANS VINDENIN UW WORKOUT IS VAN GROOT
BELANG VOOR HET VOORKOMEN
VAN SPORTBLESSURES.” Doe het tegenovergestelde: iemand die slank en erg beweeglijk is, moet versterkende oefeningen opnemen in zijn of haar trainingsschema en omgekeerd.”
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. Een arts moet worden geraadpleegd in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaan met neurologische symptomen (bijvoorbeeld verdoofd gevoel, tintelingen of als de pijn uitstraalt naar het been/de benen).
Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.